İmplantlar; çürük veya travma gibi herhangi bir nedenle bir veya daha fazla diş eksikliklerinde ya da total diş eksikliklerinde kolaylıkla ağza uygulanabilen titanyum diş kökleridir.
Kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen diş implantları; diş kayıplarına hızlı, güvenli, uzun ömürlü ve estetik çözümler getirir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre implantlarını hiçbir sorun yaşamadan uzun dönem kullanan hastaların oranı %98 belirlenmiştir.
İmplant uygulaması, diş eksikliklerinin tedavisinde bilinen en iyi ve en modern tedavi yöntemidir. Günümüzde yeni ve teknolojik materyaller sayesinde implant uygulamaları çok daha kolay, ağrısız ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Titanyum materyalinin üzerine uygulanan yeni materyaller ile implantlar artık çene kemiğine daha çabuk yapışmakta ve bu sayede implant üzerine protez uygulamaları hemen yapılabilmektedir.
Diş implantlarındaki son yenilik ise; flapless yani dikişsiz implant uygulama tekniğidir. Flapless tekniğinde diş eti kesilmeden ve bu sayede de dikiş atılmadan implant uygulanmaktadır. Özellikle bu son yenilik sayesinde implant uygulama süresi yaklaşık olarak 5-10 dakika arasındadır. İmplant uygulaması için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Büyüme-gelişimini tamamlamış her kişiye implant uygulanabilmektedir.
Tek diş eksikliğinde implant uygulamaları: Dental implantlar, eksik dişe komşu sağlıklı dişlere zarar verilmesini engelleyerek çekim bölgesi için kusursuz bir çözüm olmaktadır.
Birkaç diş eksikliğinde implant uygulamaları:Dental implantlar, eksik dişlerin olduğu bölgede köprü ve takıp çıkartılan protez uygulamalarının yerine yapılacak en iyi alternatif çözümlerdir. İmplantlar komşu dişlerden destek almayarak ağızdaki diğer dişlerin sağlığını korumuş olurlar.
Tüm üst ya da alt çenelerdeki dişlerin eksikliğinde implant uygulamaları: Tüm diş eksikliklerinde yapılan hareketli total protezler, zamanla çene kemiğinin erimesine ve formunun değişmesine bağlı olarak hasta rahatsızlık duymaya başlayabilir. Aynı zamanda anatomik değişikliğe bağlı olarak yüz ve görünümde estetik problemler oluşabilir. Dental implantlar kemikle kaynaştığı için dişlerin güvenle fonksiyon görerek kemiğin sağlıklı kalmasını ve yüz hatlarının korunmasını sağlamaktadırlar.
Eksik dişi olan herkes implant yaptırmak için uzman bir diş hekimine başvurabilir. Ancak;
Bireyin sistemik açıdan sağlıklı olması istenir. Düzenli olarak ilaç kullanmasını gerektiren bir hastalığı dahi olsa uzman hekiminin konsültasyonu neticesinde hastalığının kontrol altında ve stabil olması implant uygulaması için yeterli olacaktır.
Bununla birlikte; hamilelerde, çene kemiği henüz tam olarak gelişmemiş olduğundan 18 yaşından küçüklerde, aşırı sigara ve alkol kullanan bireylerde, bağışıklık sistemini baskıladığı bilinen steroid benzeri ilaç kullananlarda ve baş veya boyun bölgesinden yüksek doz radyasyon tedavisi almak zorunda kalmış hastalarda uygulanmaması gerekmektedir.
İmplant tedavisinde ilk ziyaret, implant cerrahisini gerçekleştirecek olan cerrah ve üstyapısını yapacak olan restoratif hekimin detaylı ağız muayenesi ile diş röntgenlerinin incelenmesini içerir. Gerekli görülürse, kemik yoğunluğu hakkında bilgi almak ve çene kemiğini cerrahi öncesi 3 boyutlu olarak detaylı inceleyebilmek için bilgisayarlı çene tomografisi istenebilir.
İkinci ziyarette implantlar, lokal anestezi altında diş çekiminin tersi olarak nitelendirilebilecek bir işlemle kemik içine yerleştirilir. İmplantların kemik ile tamamen kaynaşması için gerekli süre beklendikten sonra -ki bu süre alt çene için yaklaşık 3 ay, üst çene için yaklaşık 4-6 ay olarak tavsiye edilir- implantların üstyapılarının yapım aşamalarına başlanır. İmplantların iyileşme döneminde hastaların bu süreyi dişsiz geçirmemeleri için geçici protezler planlanabilmektedir.
Son olarak, implantların üzerine protezlerin (tek kron, köprü veya hareketli protez) yapımına başlanır. İmplantların yerleşimi ve sayısına göre bu aşamanın süresi 1-3 hafta hafta olabilmektedir.
Bu tedavi için yeterli kemiğin olmadığı durumlarda, implant yerleşiminden önce o bölgede cerrahi yöntemlerle kemik oluşturulup yine kemik yapısına göre aynı seansta implantların yerleştirilmesi mümkün olabilir. Şayet kemiğin olgunlaşmasının beklenmesi gerekliyse, implant cerrahisi için 3-6 ay daha beklemek gerekebilir.
İmplant tedavisi aşamaları nelerdir?
İmplant ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Copyright © 2018 Neslihan Yula- All Rights Reserved.
Kanal Tedavisi, 20'lik Diş, Diş Dolgusu, Diş Beyazlatma, Implant, Porselen Diş, Diş Kliniği, Dişçi, Beşyüzevler Diş, Zirkon, Zirkonyum Kaplama, Diş Kaplama, Ortodonti, İstanbul Orthero, Diş Teli, Şeffaf Plak, Kanal Tedavisi, 500 evler, Bayrampaşa İmplant, Poliklinik, Gülüş Tasarımı
Neslihan Yula Diş Kliniği, Beşyüzevler Bayrampaşa